Wednesday, 25 January 2012

SAWADEEKAP!!!...

Atau maksudnya SELAMAT DATANG dalam bahasa THAILAND, hehe...

So, bersempena dengan title entry Ena kali ni Ena nak cter sket experience time travel ke Thailand baru2 ni,  time cuti Chinese New Year tu. 

Ena travel 2 days 3 night ke Hatyai n Songkhla. Rase excited coz this is my first time been to Thailand. Walaupon travel tu bukan lah naik flight mcm kebiasaannya org2 lain travel tp pengalaman Ena naik bas sampai ke sana n balik ke sini semula tu rasa sangat mengujakan. Travel ala2 'backpackers' la katakan kan, hehe..
Hat Yai
Hatyai from 'air'

Time mula2 on d'way ke sana tu rasa cam berdebar-debar la jugak coz x pernah ke sana n x tau macam mana environment n cara masyarakat kat sana ber'communicate' kan. Tapi bila dah tanya orang2 yang sama satu bas time tu rasa relief jugak coz diorang cakap orang2 Thai ni very nice to other people especially foreigners.. 
sampai2 je kat Hatyai - sempat posing dulu (hehe)


Dan jangan x percaya pulak bila Ena cakap dkat sana kita boleh letak handbag kita dengan sesuka hati nya kat mana2 tanpa risau orang akan curi coz orang kat sana x akan curi ponnn. Ini kerana i was informed that hukuman utk orang yang merompak atau mencuri kat sana adalah HUKUMAN MATI!!..Patutlah pun kan, huhu..


Antara tempat2 yang terawal dilawati - Lying Buddha

Masjid Jamek Wilayah Songkhla

"Nag" atau Naga yang memberi kemakmuran

First morning sampai kt sana trus pegi check-in kt nearest hotel in Hatyai town and trus bersiar-siar kat sekitar Hatyai tu. Then, we all naik TUK-TUK ataupon 'taxi' (kt Thailand jer panggil nihh) utk pegi ke tempat-tempat lain di sekitar Hatyai n Songkhla. 

So, nak dijadikan cter yang best sampai lah kitorg ke tempat2 seperti Lying Buddha, Masjid Songkhla, Thailand Aquarium (sempat tengok show ikan2 kt situ lagi), then pegi tengok The "Nag" atau naga tu, pegi bagi makan monyet2 kat Zoo Songkhla, berposing dengan 'Mermaid' kat Camilla Beach.. Then, at the end of our journey ride with tuk-tuk, kitorang pon sampai lah ke 'Floating Market' n bermula lah aktiviti membeli-belah 'serba'sedikit' (iyo lahh tu kan, hehe)..

Thailand Aquarium kat Songkhla



Tengok 'Show' Ikan2 DAN 'penjaga ikan' (keeper)


bagi makan monyet2 kat Zoo Songkhla

'Mermaid' yang cantik - Camilla Beach

Jeng, jeng, jeng..sampai ke Floating Market (hehe)

Mula aktiviti membeli-belah di Floating Market (ermmm..)

Then, malam tu pulak back from Songkhla, kitorang dah balik hotel then kuar lagi kt Hatyai town tu utk menyaksikan sambutan Chinese New Year (kebetulan malam tu malam CNY kan) kat situ.. Punye lah meriah dengan Tarian Singa, jualan kat Nite Market die (memborong lagi, huhu), Bunga api dan mercun tu mesti la ada punye kan, n finally dkat2 midnite tu ada yang melepaskan tanglung2 yang bercahaya terbang tinggi (terbang tinggi2, lalala).
Baju ngan tanglung sama merah, haha..

Percikan bunga api (berserta bunyi mercun, dum3)

2nd day in Thailand Ena jalan2 pulak ke Hatyai luar, dekat2 ngn Hatyai town tu juga. Tapi jalan2 tu ada la sejam jugak kot, huhu.. 

Jalan2 tu sampai lah ke Mahapanya Vidayalai. Haaa, tu sebenarnya ialah sebuah kawasan perkampungan penganut Buddha la lebih kurang. Pemandangan kt cni memang cantik. Ada kuil, Sitting Buddha dan ada juga kawasan perkuburan kat situ. Yang unik nya kawasan perkuburan tu x nampak mcm kubur pon coz ada patung2 keemasan yang besar2, hehe.. Memang rasa lain je bila masuk tempat ni, huhuhu..
Betapa besarnya pintu masuk tu

Bergambar di patung2 kuburan, huhuhuh...

Kt tepi tasik, ermmm..


Bangunan yg tinggi melangit

Tengok yg kt belakang tu yerr...he

Then petang tu kitorang pon dh nak bertolak balik. Hmmm, rase cam x puas je lg nak jalan2 kt cni. Tapiii, sebab tiket dah beli kann so, kna la balik juga, wawawa... Petang2 tu pon stil ada sambutan CNY kt Hatyai town tu (memang x abes2 beraya la kalo duk cni kot, hehe). Sempat gak 'capture' a few pics utk kenang2an.
Pose bersama Pak 'Singa'

Naga di belakang..


Antara makanan2 kat cni..

Udang bakar yang besar, nyumm2..

Cube teka ape nihh, rangup.hehehe...

Minuman2 yang menyelerakan kat Floating Market

So, tinggal lah Hatyai dalam kenangan after this. Hopefully, pasni boleh sampai Thailand lg dan melawat tempat lain pulak, hehe.. (^_^)


No comments:

Post a Comment